Hur slipper jag få nyhetsbrev eller spam

Här försöker vi förklara vad som är nyhetsbrev och vad som stoppas som spam och hur du förhoppningsvis kan slippa åtminstone en del av de epostmeddelanden som du inte vill ha.

Nyhetsbrev
Utskick av varierande slag, ofta från webbplatser på Internet som specialiserat sig på detta. Avsändare är ofta en "konstig" epostadress. Du kan få detta efter att ha registrerat dig någonstans, tex handlat på någon webbplats, eller kanske bara angett din adress på något ställe. Det kan också vara så tokigt att något system/webbplats blivit hackad och någon oseriös filur helt enkelt "tagit" alla adresser och använder dem för utskick.

För att slippa dessa är bästa sättet att helt enkelt försöka avregistrera sig från dem, även om man tycker att det inte borde behövas om man inte anmält sig till dem.

Spam
Det som klassas som spam kan vara både vanliga, riktiga mail men också utskick av olika slag. Vildmarksdata har ett spamfilter utanför epostservern, och det undersöker alla inkommande meddelanden. Hur ett spamfilter fungerar är en väldigt komplex historia som kan svår att förstå, men det tittar tex på innehållet (både själva innehållet och formatering), avsändare, titel, länkar mm. Ibland kan det vara en av dem som är "suspekt" och gör att filtret reagerar, och ibland kan det vara en kombination av dem. Spamfiltret kollar även på avsändande IP-adress och stoppar om det är svartlistat.

Du som har epostkonto på Vildmarksdatas epostserver kan själv logga in i spamfiltret och se vilka mail som levererats, stoppats eller hamnat i karantän. Där kan du också svart- eller vitlista avsändare/domäner/IP-adresser som du vill stoppa eller tillåta mail från. Klicka här för att läsa mer