ActiveSync och Outlook Sync - vad är skillnaden mot IMAP

Det är inte alltid så lätt att förstå skillnaderna, speciellt som de upplevs "olika" beroende på vilken enhet/klient man använder.

IMAP
När man kör IMAP så synkas epost mot servern, men inte kontakter eller kalender. Tar du bort ett meddelande på en enhet så synkas det så att meddelandet tas bort på epostservern och därmed även försvinner från dina övriga enheter.

ActiveSync
Denna använder ett protokoll som alltid har en struktur av special-mappar (Inbox, Sent, Drafts etc) och dessa visas som mappar i toppnivån. Men dessutom finns en mappstruktur med övriga mappar, och dessa visas under Inbox som ligger under användaren. På "samma nivå" som Inbox ser man alla special-mappar och för oss som använder svenska versionen visas de både med engelska och svenska namnen.

ActiveSync har tyvärr inte stöd för alla funktioner som finns i Outlook, men kan vara det som "passar bäst" i tex mobilen om den inte har stöd för CalDAV och CardDAV, förutom IMAP och SMTP.

Outlook Sync
Denna använder IMAP-protokollet för att synka epost och ev GroupWare-data. Eftersom IMAP används så visas den riktiga mappstrukturen. Om du vill att Outlook på din dator ska visa "den riktiga" mappstrukturen är det alltså detta du skall använda.

Läs mer
Här kan du läsa lite om att synka kalender och kontakter:
http://kundzon.vildmarksdata.se/knowledgebase/75/Synka-kalender-och-kontakter.html